Pomocou vákuovania môžete predĺžiť čerstvosť potravín a udržať ich chutné a výživné o niečo dlhšiu dobu. Ale napadlo vás niekedy, čo všetko vlastne je možné vákuovať?
Možno vás prekvapí, že nejde len o mäso alebo zeleninu. To pozná snáď každý, ale vákuovať môžete vlastne skoro čokoľvek. Od drobných orieškov až po hotové polievky. Poďme sa na to teda pozrieť trochu bližšie a ako na to.
Mäso a ryby – klasika, ktorú využijete na mnoho spôsobov
Mäso je jednou z najčastejšie vákuovaných potravín. Vďaka nemu si dokáže lepšie zachovať šťavnatosť a vydrží čerstvé až 5x dlhšie. Navyše pri vákuovaní rýb sa nemusíte báť nepríjemného zápachu v chladničke. Vákuová balička, ako napríklad Maxxo VM Profi, si s tým hravo poradí. Jej výkonný odsávací systém zaistí, že v sáčku nezostane žiadny vzduch a potraviny budú dokonale chránené či už sa ich rozhodnete uložiť do mrazničky alebo variť metódou sous-vide.
Tip: Skúste mäso pred vákuovaním marinovať! Vďaka podtlaku marináda rýchlejšie prenikne do vlákien, a vy si ušetríte čas pri príprave.
Ovocie a zelenina – dlhšia čerstvosť a šťavnosť
Či už máte prebytok sezónneho ovocia, alebo chcete zeleninu uchovať čo najdlhšie čerstvú, vákuovanie je k tomu skvelým prostriedkom. Štruktúrované vákuovacie vrecká sú k dostaniu v väčších rozmeroch vhodných na balenie objemnejších porcií, zatiaľ čo tie menšie sú ideálne pre menšie porcie jahôd, čučoriedok alebo napríklad mrkvy. Vrecká sú navyše odolné voči mrazu, takže môžete ovocie uložiť aj do mrazničky na neskoršie použitie. Napríklad na smoothies alebo domácu zmrzlinu.
Ako na to? Krehké ovocie, ako sú maliny, najskôr zmrazte na tácke a až potom vákuujte. Týmto spôsobom sa zbytočne nepokrčia.
Hotové jedlá – ušetríte si čas aj energiu
Neviete variť pre jedného alebo jednoducho radi varíte do zásoby? Prečo nie. Polievky, omáčky alebo rizota môžete bez obáv vákuovať a mať ich pripravené na dni, kedy sa vám nebude chcieť variť. K tomu sa skvele hodí napríklad plastové vákuové dózy Zwilling alebo sklenené vákuové dózy od rovnakej značky. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a sú navyše vzduchotesné. To znamená, že všetky vône a chute jedla zostanú pekne uzavreté vo vnútri, aj keby sa varilo to najaromatickejšie jedlo, ktoré máte radi. No a samozrejme sa nemusíte báť o jeho vysypanie alebo rozliatie, napríklad keby ste si ho chceli vziať so sebou do práce.
Tip: Vákuované jedlo je skvelé aj na cesty alebo do práce. Jednoducho ohrejte v mikrovlnke a máte hotovo!
Orechy, semienka a ďalšie suché potraviny
Vedeli ste, že vákuovanie sa hodí aj pre suché potraviny? Orechy, vločky, múka alebo korenie. To všetko môžete s pomocou vákuovania chrániť pred skazením, navlhnutím aj škodcami. Okrem vrecúšok sú pre tieto potraviny ideálne aj vákuové dózy Dafi SeeYou, ktoré chránia potraviny pred stratou arómy.
Prečo vákuovať orechy? Orechy obsahujú oleje, ktoré sa na vzduchu môžu kaziť. Vákuovaniu tomu zabráni a udrží ich chutné aj niekoľko mesiacov.
Chlieb, žemle aj koláče
Áno, aj chlieb a pečivo je možné vákuovať! Stačí si na to len vziať väčšie vákuovacie vrecká, a váš obľúbený chlieb zostane mäkký a chutný po mnoho dní. Ak chcete pečivo zamraziť, vákuovaniu zabráni vzniku námrazy a vysušeniu. Skvelou voľbou sú napríklad vákuovacie vrecká s väčšími rozmermi, ktoré ľahko pojmú aj celé bochníky.
Ako začať vákuovať?
Ak vás vákuovanie zaujalo, určite sa pozrite na Maxxo VM Profi, ktorá je perfektným začiatkom. Doplniť ju môžete štruktúrovanými vreckami a praktickými dózami. Určite si ho oblíbíte. Časom možno zistíte, že každá potravina má iné potreby, a vákuovanie vám umožní objavovať nové spôsoby, ako uchovávať jedlo dlhšie as maximálnou čerstvosťou.