Výhody sypaného čaju, ktoré vás presvedčia o jeho konzumácii

Kupujete tiež farebné krabičky obsahujúce čaj v sáčku alebo radšej dávate prednosť kvalitnému čaju sypanému? Každý, kto ochutnal oboje a spoznal rozdiel, má zrejme už jasno.

Pre toho, kto ale ešte váha, sme pripravili tento článok, ktorý výhody sypaného čaju prehľadne sumarizuje.

1.Ranná rýchlovka verzus hlboký zážitok

Väčšina z nás pije čaj tak, že si ráno hneď potom, čo vstane, zaleje čajové vrecko horúcu vodu a nechá ho počas rannej hygieny vylúhovať. Potom ho už vychladnutý do seba kopne na ceste do práce a je po zážitku. K tomuto účelu vreckový čaj síce plne postačí, pretože v rýchlosti nedokážete vnímať jeho chuť. Ak si však chcete opravu vychutnať kvalitný čaj, siahnite radšej po čaji sypanom. Ten sa hodí ako základ popoludňajšieho čaja o piatej, ktorý si doprajete ešte v práci, alebo ako súčasť večerného relaxačného rituálu, ktorý vás príjemne uvoľní a prinesie nevšedné zážitky. p>

2.Na výrobu sypaného čaju sa používajú kvalitnejšie lístky

Každý, kto pije čaj kvôli jeho chuti, si dáva záležať na výbere naozaj kvalitnej suroviny na jeho prípravu. Do vreckových čajov sa obvykle používajú horšie druhy čaju, prípadne zvyšky po jeho výrobe. V prípade, že sypané čaje si naopak môžete byť istí, že vo väčšine prípadov na jeho výrobu boli použité len tie najkvalitnejšie nenadrvené lístky, ktoré sa po zaliatí horúcou vodou krásne rozvinú a prezradia svoju pôvodnú podobu. Okrem toho možno pri sypanom čaji zistiť ľahšie jeho pôvod, spracovateľa aj pestovateľskú oblasť. Všetky tieto parametre potom majú vplyv na to, ako bude čaj chutiť aj aká bude jeho farba.

3.Kúsok prírody na vašej dlani

Ani seba bizarnejší tvar čajového vrecka nenahradí ten pocit, keď si na dlaň vezmete trochu sypanej čajovej zmesi a prezeráte si jej jednotlivé zložky. Môžete si ich ohmatať, privoňať si alebo ich prepadnúť v prstiach. Vďaka voľnému priestoru, ktorý v sáčku rozhodne nemajú, im potom po zaliatí vodou dáte dokonalý priestor na to, aby sa ukázali v celej svojej kráse.

4.Sypaný čaj pomôže schudnúť aj gurnámom

Každý, kto miluje skvelé jedlo a pitie, určite rád trávi dlhé hodiny skúmaním jednotlivých ingrediencií novej chute a jej vylepšovaním. V prípade pokrmov môže byť dôsledkom nadváha. Ak si však chcete bez výčitiek nepretržite dopriať nové chute a vône pokojne z exotických krajín, sypaný čaj vám k tomuto skvele poslúži bez toho, aby ste jeho konzumáciou pribrali hoci jediný gram. V prípade sypaného čaju máte možnosť výberu zo stoviek rôznych variantov tej najvyššej kvality. Voliť môžete z ednodruhových čajov a aromatizovaných zmesí s pridaným sušeným ovocím, citrónovou trávou, jazmínom alebo ďalšími menej obvyklými zložkami. Voliť môžete tiež z rôznych odrôd čaju. Je len na vás, či strávite večer s Rooibosom, Assamom, Yunnanom alebo Fujiyamou. Kvalitný sypaný čaj môžete vyberať aj podľa lokality jeho pôvodu, ktorou sa ale pri čaji v sáčku len ťažko dozviete. V prípade tohto čaju vás musí uspokojiť lakonické vyhlásenie o tom, že pôvod čaju možno vysledovať v Číne alebo v Indii.

5.Sypaný čaj pomáha s nadväzovaním priateľstva

Kde inde sa človek uvoľní natoľko, aby mohol začať dobre spoznávať toho druhého, než nad šálkou kvalitného čaju. Tým skôr, že hovory nad čajom sa prirodzene týkajú príjemných vecí. Rituál pitia čaju sa v našich krajinách síce ešte len usídľuje, jeho silu však už spoznáva široké spektrum ľudí rôznych vekových aj záujmových skupín. Práve kvalitný sypaný čaj, ktorého konzumáciu si spoločne užijeme, je prostredníkom na vzájomné prepájanie na prvý pohľad nesúrodých ľudských skupín a slúži ako prostriedok na nadväzovanie nových priateľstiev.

6.Tradícia, ktorá len tak nevymizne

Okrem všetkých vyššie uvedených predností patrí konzumácia ručne spracovaného kvalitného sypaného čaju k tradíciám, ktoré si môže vychutnať chudobný i bohatý, muž aj žena, dospelý aj dieťa. Kvalitný čaj na rozdiel od napríklad kvalitného alkoholu nie je príliš finančne náročný a jeho chuť a vôňa dokáže často naozaj prekvapiť. Táto tradícia zrejme hneď tak nevymizne a bude sa odovzdávať nielen medzi príslušníkov tradičných čajových národov, ale aj medzi tými, ktorí majú ako národný nápoj niečo úplne iné.