Nezabúdate v lete na dostatočné prísun tekutín

Leto je tu a s ním prichádzajú aj parné dni, kedy je viac ako inokedy, treba dbať na dostatočný pitný režim.

Hydratácia organizmu je dôležitá počas celého roka, ale horúce dni a horúce slnko môžu veľmi rýchlo spôsobiť dehydratáciu, ktorá má nepriaznivý dopad na telo i myseľ. V extrémnych prípadoch môže viesť dokonca k vážnym zdravotným problémom. Preto venujte pozornosť svojmu pitnému režimu, predovšetkým počas leta, keď naše telo stráca viac tekutín ako obvykle.

Prečo je hydratácia v lete taká dôležitá?

V lete je naše telo vystavené vyšším teplotám ako po zvyšok roka. Kvôli tomu sa samozrejme aj viac potíme. Nie je to nič zvláštne. Potenie je prirodzený spôsob, akým sa telo ochladzuje, ale aj tým pádom stráca veľa vody a elektrolytov. Pokiaľ túto stratu nevyrovnáme, môžeme si tým privodiť dehydratáciu, ktorá sa prejavuje únavou, bolesťou hlavy, suchou kožou a závratmi. V lete nie sú výnimkou ani kolapsy spôsobené pôsobením kombinácia slnka, vysokých teplôt a nedostatku tekutín. Najviac ohrozenými skupinami sú pritom malé deti a starší ľudia.

Koľko tekutín by sme mali vypiť?

Všeobecné odporúčanie je vypiť aspoň 2 litre vody denne, ale v horúcich dňoch alebo pri zvýšenej fyzickej aktivite bude vaše telo potrebovať pravdepodobne ešte o niečo viac. Dobrý ukazovateľ, ktorý vám jasne napovie, či netrpíte nedostatkom tekutín, je farba moči. Tá by mala byť svetlo žltá. Tmavšia farba značí nedostatok tekutín. Venujte pozornosť svojmu telu. Ak sa cítite malátne alebo máte skrátka sucho v ústach malátne alebo máte skrátka sucho v ústach, je dobré sa radšej hneď napiť a nečakať na ďalšie symptómy.

Nie je voda ako voda

Áno, skutočne je veľký rozdiel medzi bežnou vodou z vodovodu, balenou a filtrovanou vodou, hoci sa môžu javiť na prvý pohľad rovnako, je v nich veľký rozdiel. Voda z vodovodu je obvykle na pitie vhodná, ale môže obsahovať chlór a ďalšie látky je drahšia a menej ekologická, ktoré ovplyvňujú jej chuť a kvalitu. Balená voda je často považovaná za čistejšiu a môže byť obohatená o minerály a elektrolyty, ale je tiež drahšia a kvôli plastovému odpadu menej ekologická. Filtrovaná voda, napríklad pomocou Brita filtračné fľaše, alebo filtračné kanvice, ponúka kompromis – < strong>odstraňuje nečistoty a zlepšuje chuť, pričom je cenovo dostupná a šetrnejšia k životnému prostrediu.

Najlepšie nápoje na udržanie správnej hladiny vody v tele

  1. Voda: Absolútny základ. Najlepší a najdôležitejší prvok pre náš organizmus, ktorý skrátka ničím nenahradíte. Ak vám však čistá voda nechutí alebo ju nie ste zvyknutí piť, skúste si ju ochutiť plátkami ovocia alebo bylinkami ako je mäta či medovka.
  2. Kokosová voda: Hoci nie je u nás taká známa, je dobré si ju občas dopriať. Obsahuje prirodzene vyskytujúce sa elektrolyty ako draslík a sodík, ktoré pomáhajú s rehydratáciou tela.
  3. Bylinné čaje: Napríklad vychladený mätový alebo harmančekový čaj, podávaný s ľadom a citrónom, sú skvelou alternatívou, aj pre tých, ktorí vôbec čaj radi nemajú.
  4. Ovocné šťavy: Zriedené vodou sú tiež dobrým zdrojom vitamínov a tekutín. V nezriedenej podobe nezriedka obsahujú veľmi vysoké množstvo cukru a nie je tak dobré ich piť vo veľkom množstve.

Praktické tipy na dodržiavanie pitného režimu

  • Majte vodu vždy po ruke: Investujte do kvalitnej filtračnej fľaše, napríklad Brita filtračnej fľaše, vďaka ktorej budete mať po ruke neustále zásobu čistej filtrovanej vody.
  • Nastavte si upomienky: Moderné technológie nám umožňujú nastaviť si na telefóne upomienky, ktoré pravidelne upozornia, že je čas sa napiť.
  • Pite pred jedlom: Pohár vody pred jedlom nielen pomáha s trávením, ale tiež zaistí pravidelný prísun tekutín v priebehu dňa.
  • Experimentujte s nápojmi: Pripravujte si domáce malinovky a smoothie, ktoré nielen dodajú potrebné tekutiny, ale tiež skvele chutia a v horúcom lete osviežia.

Recepty na osviežujúce letné nápoje

Citrónová limonáda s mätou

  • Suroviny: voda, citrón, čerstvá mäta, med alebo agáve sirup
  • Postup: Zmiešajte všetky suroviny v džbánku, pridajte ľad a nechajte chvíľu odležať.

Melonové smoothie

  • Suroviny: melón, jogurt, med, lístky mäty
  • Postup: Všetko rozmixujte dohladka a podávajte vychladené.

Uhorková voda

  • Suroviny: voda, plátky uhorky, citrón, lístky mäty
  • Postup: Vložte všetky suroviny do džbánu s vodou a nechajte niekoľko hodín v chladničke.

Záverom by sme radi zdôraznili, že je dôležité piť pravidelne a nečakať, až budete mať pocit smädu. Vyberte si nápoje, ktoré vám chutia, a majte ich vždy po ruke. A nezabudnite na kvalitné filtračné fľaše, ktoré si s  ;sebou môžete vziať na cesty, do práce aj na šport. Užite si leto a nezabudnite na dostatok tekutín.



Súvisiace produkty