Na doma, do školy aj na výlety. Pripravte si zdravé a chutné desiaty do škatuliek a vákuových dóz, v ktorých vydržia čerstvé oveľa dlhšie.

Rana sú hektické a večer ste po celom dni zase unavení. Na dlhé premýšľanie nad tým, čo zabaliť deťom do školy alebo pre seba do práce na desiatu potom už nezostáva ani sila, ani nálada.

Našťastie existujú praktické riešenia, ako sú rôzne krabičky, vákuové dózy a vrecká, ktoré uľahčia život a pomôžu s prípravou jedál, ktoré budú zdravé, chutné a vydržia čerstvé až do doby, kým ich deti vytiahnu z aktovky alebo z batohu na výlete.

Prečo si zaobstarať vákuové dózy a vrecká?

Vákuové dózy a vrecká sú pomocníci, ktorí vo vašej kuchyni nájdu 100 a jedno využitie. Možno ich pravidelne používate na uskladnenie potravín v špajze, chladničke alebo v mrazničke, ale hodiť sa vám môžu aj inak. Ich tajomstvo spočíva v odsatí vzduchu z krabičiek pomocou vákuové pumpičky. To dokáže výrazne spomaliť kazenie potravín, nech už ich skladujete kdekoľvek. Vďaka tomu nielen predĺžite trvanlivosť jedla, ale tiež lepšie zachováte jeho chuť a vôňu. Navyše, s múdrou mobilnou aplikáciou Zwilling Culinary World a QR kódom na každej vákuovacej dóze a vrecka značky Zwilling, máte vždy prehľad o tom, čo v chladničke a mrazničke máte. Aplikácia vás dokonca upozorní na blížiaci sa dátum spotreby, pomôže vám s plánovaním nákupov a navrhne recepty z uskladnených potravín. Už žiadne zbytočné plytvanie a vyhadzovanie pokazeného jedla, na ktoré ste zabudli. Odteraz budete vždy vedieť, čo máte a kedy to musíte spotrebovať.

S vákuovými dózami ušetríte čas aj pri príprave školských desiat

Jednou z najväčších výhod vákuových dóz je úspora času. Predstavte si, že si môžete pripraviť desiaty napríklad aj na týždeň dopredu. Ovocie a zelenina, ktoré bežne behom pár dní vädnú a strácajú svoju čerstvosť, si ich vďaka vákuovým dózam uchovajú oveľa dlhšie. Stačí si naplánovať niekoľko variant desiat, zrazu si ich pripraviť vo chvíli, keď máte čas. Ráno už len siahnete do chladničky a ste pripravení na celý deň.

Ako vlastne vákuové dózy udržujú chuť ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú základom každej zdravej desiaty. Ale také jablká, papriky, uhorky a ďalšie už druhý deň strácajú svoju chrumkavosť a chutia skôr ako huba. Ale nie s vákuovými dózami. Vďaka absencii vzduchu sa znižuje obsah kyslíka vo vnútri nádoby. Kyslík je hlavným dôvodomoxidácie, ktorá spôsobuje stratu chuti, farby a nutričných hodnôt u potravín. Bez prítomnosti kyslíka sa oxidácia výrazne spomalí. Zároveň sa v prostredí s nízkym obsahom kyslíka menej množia baktérie a plesne, ktoré spôsobujú skazenie potravín. Tým predĺžite trvanlivosť ovocia a zeleniny. Vákuové dózy tiež pomáhajú udržovať správnu vlhkosť a ovocie a zelenina tak vydržia sviežu, nevysychá a nestrácajú svoju chuť. Vďaka hermetickému uzáveru nemôže vzduch von ani dovnútra a to
bráni úniku arómy a zároveň vstupu nežiaducich pachov z okolia, ktoré dokážu nepríjemne ovplyvniť chuť.

Vákuové vrecká ako univerzálna pomoc pre každodenné potreby

Vákuové vrecká sú skvelou alternatívou k&dózam.  Lepšie sa prispôsobí ako svojmu obsahu, tak vašej taške alebo šuplíku v mrazničke a sú tak skladnejšie. Práve také vrecká sú priam dokonalé pre desiaty do batohu alebo kabelky. Navyše ich môžete používať opakovane.

Na čo môžete použiť vákuové dózy a vrecká

  • Mrazené ovocie a zelenina: Ak máte radi smoothie alebo máte prebytky zo záhrady, naplňte si vákuové vrecká zmesou ovocia a zeleniny a dajte ich do mrazničky. Keď si potom chcete narýchlo pripraviť zdravý koktail plný vitamínov alebo budete potrebovať zeleninu do varenia, stačí siahnuť do mrazničky a ako keď nájde.
  • Sendviče a pečivo: Vákuové vrecká sú perfektné na zabalenie sendvičov a pečiva. Vaše obľúbené celozrnné rožky zostanú čerstvé a nadýchané aj niekoľko dní.
  • Zvyšky potravín nemusíte vyhadzovať: Zvyšok omáčky od obeda, cestovín, polievka alebo aj zákusky. V dózach v chladničke vydržia dlhšie a nevylejú sa.
  • Rýchle marinovanie mäsa: Vďaka vákuu prenikne korenie a marináda rýchlejšie do mäsa, stačí 30 minút.
  • Sús-vide: vákuovými vreckami môžete variť modernou metódou sous-vide a vyskúšať niečo nové.
  • Ochránenie arómy kávy: Vďaka hermetickému uzáveru, káva nestráca svoju arómu ani nepreberá pachy z okolia. Skvelé na uskladnenie kávy v špajze alebo mrazničke.

Vákuové dózy na uskladnenie tekutých potravín

Vákuové dózy nemusíte používať len na „tvrdé“ potraviny. Môžete v nich skladovať aj tekutiny. Či už ide o polievky, omáčky, alebo obľúbené koktaily, dózy ich ochránia a ich trvanlivosť predĺži úplne rovnako. Vďaka odsatiu vzduchu z nádob s tekutinami, nedochádza k oxidácii, ktorá ničí chuť alebo spôsobuje skazenie. Bez prístupu vzduchu sa tiež znižuje riziko rastu baktérií. To je nesmierne dôležité práve pri potravinách, ako sú domáce omáčky alebo polievky. Naviac v ních budú bezpečne uzavreté a nevylejú sa. To sa hodí napríklad pre uloženie zvyšnej polievky v chladničke, alebo keď si chcete so sebou vziať do práce treba cestoviny s omáčkou. Vákuové tesnenie obsah hermeticky uzavrie a nemusíte sa báť jeho vyliatia.

Ako čistiť krabičky a dózy a zbaviť ich zápachu

Niekedy sa môže stať, že niektoré potraviny zanechajú v plastových krabičkách zápach alebo dokonca škvrny.

  • Odstránenie zápachu: Naplňte krabičku roztokom vody a jedlej sódy, nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc a potom dôkladne opláchnite.
  • Dezinfekcia a odstránenie škvŕn: Keď si so škvrnami neporadí bežný jar a hubka, použite zmes octu a vody. Tá nielenže odstráni škvrny, ale aj dezinfikuje krabičku.

Sklenené dózy majú výhodu v tom, že sú odolnejšie voči škvrnám a pachom, lepšie sa čistia a navyše sú šetrnejšie k životnému prostrediu . Plastové krabičky sú na druhú stranu ľahšie a vhodnejšie pre deti, ale niekedy je potrebné ich dôkladne očistiť.

Či už pripravujete desiaty do školy, skladujete prebytky v mrazničke, organizujete potraviny v špajze, s vákuovými krabičkami a sáčkami si ušetríte čas, zachováte dlhšie chuť potravín a predídete zbytočnému plytvaniu.



Súvisiace produkty