Elegantné a dizajnové poháre na kávu zaistia dokonalý chuťový aj vizuálny zážitok z konzumácie každého typu kávového nápoja

Nemáte doma automatický kávovar ani jeho pákový variant? Nevadí. Aj v domácich podmienkach môžete vykúzliť vynikajúcu kávu.

Stačí si ustrážiť kvalitné suroviny a vybrať niektorú z metód domácej prípravy, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Zabudnúť by ste nemali ani vizuálnu stránku prípravy kávy a nepodceniť nádobu, v ktorej bude káva servírovaná. Aj tú najlepšiu kávu, ktorú budete podávať v opraskanom keramickom hrnčeku bez tanierika, si nevychutnáte tak, ako by ste mohli, keby ste ju usrkávali napríklad z elegantného pohára na kávu.

Rôzne nápoje, rôzne objemy

Na svete existuje nepreberné množstvo kávových nápojov. Jedny sú tradičné, iné skôr exotické. Tie tradičné je zvykom podávať v nádobách o konkrétnom objeme, ktorý zodpovedá odporúčanému množstvu typu nápoja pri jednorazovej konzumácii. Napríklad obľúbené espresso sa odporúča podávať v najmenších šálkach s objemom okolo 60 ml, ktoré zodpovedajú intenzite nápoja. Príliš veľké množstvo silného nápoja by predovšetkým osobám s vysokým krvným tlakom nemuselo robiť dobre. Naopak sladké Latte macchiato či cappuccino si môžete vďaka vyššiemu percentu mlieka vychutnať aj vo väčšom jednorazovom objeme bez toho, aby ste sa museli obávať o svoje zdravie. Objem pohárov na tieto druhy kávových nápojov sa obvykle pohybuje okolo 200 ml. Stretnete sa ale aj s pohármi na kávu určenými pre Latte macchiato s objemom okolo 400 ml. Záleží len na vás, ako striktne sa budete držať odporúčaných hodnôt. Nezabudnite ale, že ku každému kávovému nápoju by ste mali vypiť pohár vody, pretože káva pôsobí na organizmus silne diureticky a odvedenú tekutinu treba doplniť.

Aké poháre na kávu sú najlepšie?

To je čisto záležitosť osobných preferencií každého z nás. Ak si chcete svoj nápoj dokonale vychutnať, stavte na tú najvyššiu kvalitu. Tú v súčasnej dobe predstavujú termoizolačné poháre z borosilikátového skla, ktoré udržia nápoj po dlhú dobu teplý či naopak studený a zároveň sa vďaka priehľadným stenám postarajú o dokonalý vizuálny zážitok pri jeho konzumácii. Tento typ pohárov síce zoženiete za mierne vyššiu cenu ako bežné poháre z varného skla, na druhú stranu ale získate naozaj nadčasový originálny kúsok. Každý pohár z tohto druhu skla je totiž ručne fúkaný, pretože technológia jeho výroby neumožňuje strojové spracovanie. Termosklenice majú totiž dvojité steny vyplnené vákuom, ktoré pôsobia ako tepelný izolant. Vďaka tomu sa o ich vonkajšie steny nepopálite, hoci je vo vnútri teplý nápoj. To môže niektorých ľudí zvádzať k tomu, aby sa rýchlo napili nápoje, ktorý je ešte horúci, hoci to hmatový dojem nedáva. Ak budete konzumovať svoju kávu z termosklenice prvýkrát, myslite na to a dajte si pozor, aby ste sa nepopálili.

Teplé Latté aj krásne vychladená ľadová káva z jedného pohára

Vďaka dokonalým izolačným vlastnostiam termopohárikov si z nich môžete vychutnať ako teplý, tak studený nápoj. V prípade, že naplníte pohárik napríklad ľadovou kávou alebo domácou vychladenou limonádou, nemusíte sa obávať, že sa vám v horúcom letnom počasí začne jej vonkajšia strana rosiť a tým pádom kĺzať v ruke. Teplotné oddelenie oboch stien je v prípade termopohárikov dokonalé. Servírovať v nich môžete dokonca aj zmrzlinu, ktorá len tak neroztopí alebo si do nich len tak naliať vodu. Tá zostane svieža, aj keď budú vonkajšie teploty dosahovať hodnoty nad 30 °C.

Ani pád na tvrdú zem ich nezastaví

Borosilikátové sklo je skutočne pevný a výnimočne kvalitný materiál. Odoláva mechanickému opotrebovaniu, ale aj chemickým vplyvom. V prípade termopohárov teda nehrozí ich degradácia vplyvom poškriabania či pôsobením niektorých čistiacich prostriedkov. Poháre sa teda nemusíte obávať umývať v umývačke riadu, hrubšie zaobchádzanie napríklad zo strany vašich ratolestí s najväčšou pravdepodobnosťou tiež prežijú.

Aké sú výhody použitia termoizolačných pohárov?

Okrem toho, že sa o ne nepopálite, ani v prípade, keď obsahujú naozaj vriaci nápoj, má tento typ pohárov na kávu aj celý rad ďalších výhod:

  • znáša dobre prudké výkyvy teplôt
  • udrží optimálnu teplotu nápoja po naozaj dlhú dobu
  • pri naplnení studeným nápojom sa nerosí
  • je možné ich umývať v umývačke riadu
  • odolávajú poškriabaniu aj prasklinám
  • sú dokonale priehľadné
  • majú dvojitú izolačnú stenu
  • každý kus je ručne fúkaný originál
  • vyrábajú sa v rôznych tvaroch a objemoch
  • sú vysoko odolné voči mechanickému poškodeniu
  • odolávajú chemikáliám
  • sú ideálne na konzumáciu teplých i studených nápojov
  • príjemne sa drží v ruke
  • vybrať si môžete hladký variant alebo poháre s uchom či tanierikom

Tepelne odolné poháre na kávu môžete použiť na ručnú prípravu vášho obľúbeného nápoja. Svoje uplatnenie ale nájdu aj v automatických kávovaroch svetoznámych značiek, napríklad Saeco, DeLonghi, Krups, Tassimo, Nivona či Bosch.

Termoizolačné poháre sú aj skvelým tipom na darček

Vďaka dvojitej stene je možné pri ich výrobe vykúzliť rôzne prekvapivé tvary, ktoré po vyplnení nápojom dostanú úplne nový rozmer. Prekvapte svojich priateľov a rodinu originálnym darčekom v podobe termopohára, ktorá ich obvyklý nápoj ľahko usmerní do neobvyklej podoby. Môžete si byť istí, že budú chcieť jej vlastnosti ihneď vyskúšať a rozhodne budú nadšení. Termoizolačný pohár s dvojitou stenou sa navyše hodí do každej kuchyne. Ich nadčasový design nezostarne, a vďaka vysokej odolnosti použitého materiálu tak vám či obdarovaným môžu vydržať prakticky celý život.



Súvisiace produkty