Ako vybrať kvalitnú kávu a čo všetko má vplyv na jej chuť

Ak si chcete vychutnať tento obľúbený nápoj aj dnes, môžete vyberať z celého radu odrôd a typov. Iste ste počuli o odrodách Arabica a Robusta, ktoré patria medzi najznámejšie.

Káva je v súčasnej dobe tradičným nápojom, ktorý je pre väčšinu z nás súčasťou ranného rituálu. Hoci medzi jej najväčších svetových producentov patria juhoamerické a stredoamerické štáty, ako napríklad Brazília, Ekvádor, Kuba, Mexiko či Venezuela, jej pôvod možno vysledovať v okolí islamskej Mekky, kde tiež v priebehu 15. a 16. storočia začali vznikať prvé kaviarne. Do Európy sa prvá loď s nákladom kávových zŕn dostala iba začiatkom 17. storočia. Náklad bol vyložený na talianskej pôde ao niekoľko rokov neskôr vznikla v Benátkach prvá európska kaviareň. Potom už rozšíreniu a vzrastajúcej obľube tohto povzbudzujúceho nápoja nič nebránilo.

S akými odrodami a typmi kávy sa môžete stretnúť?

Ak si chcete vychutnať tento obľúbený nápoj aj dnes, môžete vyberať z celého radu odrôd a typov. Iste ste počuli o odrodách Arabica a Robusta, ktoré patria medzi najznámejšie. Okrem nich si môžete vychutnať kávu zelenú, cibetkovú alebo bezkofeínovú.

  • Odroda Arabica

Odroda Arabica je vyhľadávaná gurmánmi pre svoju jemnú chuť, ale niektoré odradia vyššou cenou. Jej zrná sú plodom na pestovanie náročnej rastliny s názvom Kávovník arabský (Coffea arabica). Arabica nadchne jemnou a vyváženou chuťou s minimom horkých podtónov, s ľahko kyslastým dozvukom a výraznou arómou. Ak chcete ochutnať naozaj kvalitnú kávu so 100% podielom odrody Arabica, zamerajte sa na značku Kimbo, Lavazza konkrétne môžeme v tomto prípade odporučiť unikátnu kávu Kimbo Aroma Gold, Lavazza Caffe Espresso alebo lavazza Qualita Oro. 100% obsah odrody Arabica ponúka aj produkt mníchovských pražiarní Dallmayr radu Prodomo, ktorý sa vyznačuje ľahkou kyslosťou a nezabudnuteľnou arómou. Zvuk mena talianskej kávy Illy určite doputoval aj k vám. Produkty pražiarne z talianskeho Terstu obsahujú kombinácie dokonca 9 druhov Arabicy.

  • Odroda Robusta

Naproti tomu odroda Robusta vznikla pražením plodov Kávovníka statného (Coffea canephora). Výsledkom je výrazná káva s intenzívnou horkou chuťou a až 3x vyšším obsahom kofeínu v porovnaní s Arabicou. Vďaka menším nárokom na pestovanie je v porovnaní s Arabicou tiež výrazne lacnejšie.

  • Cibetková káva

K exkluzívnym druhom patrí tzv. cibetková káva, ktorá sa praží z kávových zŕn, ktoré prešli tráviacim traktom Cibetky palmovej, čo je drobná šelma žijúca v Indonézii veľkostí pripomínajúca nášho jazveca. Tie sa živia plodmi kávovníka a nestrávené zrnká sú spoločne s jej výkalmi ručne zbierané a upravované. Vďaka pôsobeniu tráviacich enzýmov získajú zrná jemnú a menej horkú chuť, ktorá je gurmánmi vyhľadávaná. Tento druh kávy je však bezkonkurenčne najdrahším na svete.

  • Zelená káva

Ak chcete aj pri pití kávy urobiť niečo pre svoje zdravie, vyskúšajte kávu zelenú. V tomto prípade kávové zrná nie sú opražené a obsahujú tak zdraviu prospešné látky. Chuťovo pripomína tento druh kávu skôr vzdialene. Oveľa viac sa blíži k zelenému čaju. Dobrou správou pre tých, ktorí by radi zredukovali svoju hmotnosť je, že táto káva urýchľuje metabolizmus a zabraňuje vstrebávaniu cukrov.

  • Bezkofeínová káva

S bezkofeínovou kávou je to rovnaké ako s nealkoholickým pivom. Oboje obsahuje minimálne percento kofeínu či alkoholu.Kofeín je z kávy umelo odstraňovaný. Najčastejšie sa tak deje s pomocou chemických látok, ktoré však zostávajú v zrnách a ovplyvňujú výslednú chuť nápoja.

Ktoré parametre ovplyvňujú chuť kávy?

Na výslednú chuť a vôňu vašej šálky kávy majú okrem kvality kávových zŕn vplyv aj ich čerstvosť, krajina pôvodu a intenzita praženia.

  • Sledujte kvalitu kupovanej kávy

Pri výbere kvalitnej kávy sledujte, či obsahuje celé zrná bez prítomnosti úlomkov a svetlých nedopražených či tmavých prepražených zŕn. Všetky zrná by mali mať približne rovnakú veľkosť a farbu. Káva by nemala obsahovať nečistoty, kamienky, úlomky vetvičiek a podobne. A samozrejme by mala intenzívne a rovnomerne voňať.

  • Ako spoznáte čerstvú kávu?

Čerstvosť kávy sa pri nákupe posudzuje veľmi zložito. V prípade, že kupujete kávu balenú, je jedinou možnosťou odhadu čerstvosti kávy dátum jej spotreby. Čím dlhšie v budúcnosti sa pohybuje, tým bude pravdepodobne káva čerstvejšia. Ak môžete pri kúpe balenia otvoriť alebo kupujete váženú kávu, je situácia o poznanie jednoduchšia. Čerstvá káva sa vyznačuje veľmi silnou vôňou. Naopak kávové zrná pražené pred dlhou dobou vydávajú minimálnu vôňu a na povrchu sú mierne mastné. Ak si môžete nechať pred zakúpením pripraviť z vybraných zŕn šálku kávy, určite to využite. Čerstvosť kávy tak odhadnete najlepšie. Nedávno upražené zrná sa v porovnaní s tými staršieho dátumu veľmi ľahko melú a výsledný nápoj silne napení.

 

  • Intenzita praženia ovplyvňuje výslednú chuť nápoja

Mieru praženia je možné zistiť z obalu kávy, prípadne pri kúpe vážených zŕn by vám ju v dobrem obchode mali u každého druhu oznámiť. Praženie ovplyvňuje výraznou mierou chuť kávy. Tmavé zrná boli pražené dlhšiu dobu a možno od nich očakávať intenzívnu horkú chuť. Naopak svetlejšiu kratšiu dobu pražená káva sa vyznačuje kyslejšou chuťou s ovocnými podtónmi. Pre všetky prípady existuje ešte stredne dlho pražená káva, v ktorej sa horkosť aj kyslosť pohybuje vo vzájomnej rovnováhe.

  • Pýtajte sa aj na zemi pôvodu

Svoji roli v kvalitě kávy hraje kupodivu i země jejího původu. Vlivem různého podnebí a způsobu pěstování lze získat i ze stejné odrůdy kávu různé kvality. Nejlepší Arabicu vyváží tradičně Kolumbie. Brazílie produkuje kromě Robusty i Arabicu, ale její chuť je ve srovnání s tou Kolumbijskou mnohem drsnější. Tradičním producentem a vývozcem odrůdy Robusta je pak jihoasijský Vietnam.

Svoju úlohu v kvalite kávy hrá napodiv aj krajina jej pôvodu. Vplyvom rôzneho podnebia a spôsobu pestovania je možné získať aj z rovnakej odrody kávu rôznej kvality. Najlepšiu Arabicu vyváža tradične Kolumbia. Brazília produkuje okrem Robusty aj Arabicu, ale jej chuť je v porovnaní s tou Kolumbijskou oveľa drsnejšia. Tradičným producentom a vývozcom odrody Robusta je potom juhoázijský Vietnam.

  • Ako nezničiť chuť a arómu kávy

Chlór obsiahnutý vo vode z vodovodu ničí chuť a arómu kávy. Na jej prípravu je ideálne použiť buď vodu z filtračnej kanvice (moka kanvička, french press, vacuum pot atď) alebo pri kávovaroch používať priamo filter. Zmäkčená voda (filtrovaná) tiež znižuje energetickú spotrebu kávovaru a zvyšuje životnosť prístroja. Vodný kameň, ktorý je obsiahnutý vo vode z vodovodu totiž obaľuje vykurovacie teleso a to má za príčinu zvýšenú spotrebu a znižuje funkčnosť kávovaru.



Súvisiace produkty