Tou najprirodzenejšou tekutinou je pre naše telo obyčajná voda. A pokojne tá kohútiková. Čo ale robiť vo chvíli, keď nás svojou chuťou príliš neosloví? Tu je pár tipov, ako ju vylepšiť!

Tip č. 1: Filtračná kanvica
Prakticky každý na Slovensku má prístup k zdravotne nezávadnej kohútikovej vode. Jej kvalita, chuť a vôňa sa ale naprieč republikou rôzne. Zatiaľ čo v niektorých okresoch tečie z kohútikov voda, ktorá si svojou kvalitou v ničom nezadá s vodou dojčenskou, inde nie je jej chuť a vôňa práve dvakrát príjemná. Môže za to väčšie množstvo minerálov a látok, prostredníctvom ktorých sa voda upravuje, aj jej prílišná tvrdosť.
Našťastie existuje riešenie v podobe filtračných kanvíc, ktoré vodu zbavujú typického chlórového zápachu, ťažkých kovov, ktoré sú vo vode a vo vode.
To všetko za predpokladu uchovania optimálneho množstva minerálov, na ktoré dohliada špeciálne filtre. Takto upravená voda je navyše vhodná na každodenné pitie aj do domácich spotrebičov (napr. varných kanvíc, kávovarov a pod.), ktorým predlžuje životnosť a zároveň zlepšuje chuť pripravovaných nápojov.
Tip č. 2: Bylinky a ovocie
Vodu z kohútika alebo tú, ktorú ste prefiltrovali cez filtračnú kanvicu, môžete samozrejme ďalej chuťovo vylepšovať. A to pokojne bylinkami, ktoré máte za oknom alebo v záhradke. Skvelá je ich kombinácia napríklad s ovocom. Ak stavíte na klasiku, určite vám zachutí citrón a mäta.
Ak máte radšej divokejšie kombinácie, doprajte si napríklad vodu s bazalkou a čerstvými jahodami. Chutná je ale aj josta, ktorá je vlastne takým krížencom ríbezlí a egrešov. Okrem bohatej chuti obsahuje aj vitamín C a detoxikuje náš organizmus. Vedľa ale nešliapnete ani s harmančekom a čerstvým nakrájaným zázvorom.
Tip č. 3: Zlaďte. Ale s rozmyslom
Siahnuť môžete po prírodných produktoch v podobe farmárskych ovocných sirupov (v našej ponuke sú zastúpené napríklad tie od českej výrobnej firmy Topvet) alebo po klasickom mede, ktorý je účinným antioxidantom a skvele sa bude vynímať napríklad v spoločnosti voňavej levandule, goji, acai berry alebo granátového jablka. Vodu ľahko ochutíte aj pomocou stévie alebo citrónovej trávy. Naopak obyčajnému cukru sa radšej vyhýbajte. Zbytočne by ste totiž konzumovali prázdne kalórie a zvyšovali množstvo cukru v organizme.
Tip č. 4: Korenie a zelenina
Vodu môžete ochutiť aj niekoľkými druhmi korenia. Jedným príkladom za všetky je napríklad kurkuma, ktorá je jednou zo zložiek karí korenia a využíva sa predovšetkým v indickej a ázijskej kuchyni. Spomínanému koreniu dodáva jeho nezameniteľnú chuť aj zlatistú farbu. Účinnou zložkou v tomto korení je tzv. kurkumín, ktorý je rovnako ako rozmarín prírodným antioxidantom. A ako kurkumu použiť? Rozpustite lyžičku mletého korenia v teplej vode a ochuťte citrónovou šťavou alebo pokrájajte čerstvý koreň kurkumy priamo do studenej vody.
Chutný nápoj pripravíte aj z plátkov čerstvého jablka a lyžičky mletej škorice. Potrebujete sa zahriať? Zmiešajte plátky pomaranča, kardamóm, kúsok škorice, klinčeky a nové korenie. Skvelá je tiež kombinácia vanilkového struku (bez semienok), hrsti čerstvej bazalky a šálky krájaných malín alebo čučoriedok. V lete vám potom prídu vhod malinovky s čerstvou zelenou uhorkou, bylinkami a štipkou soli, ktorá skvele podčiarkne sviežu chuť limonády. Pokiaľ chcete vyskúšať maličko divokejšiu kombináciu, pripravte si vodu so štipkou kajenského korenia a broskýň. Uvidíte, že netradičná chuť vás v mnohom prekvapí.